

Son zamanlarda pek çok kişiden gençlerde kalp krizi ölümlerinde artış yaşandığına dair söylemler çığ gibi büyüdü. Söz konusu bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz gün Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerini yayınlayarak, “Gençlerde kalp krizinden ölüm hızında 2011-2023 yıllarında kayda değer bir farklılık yok” açıklamasını yaptı. Yani resmi veriler de artışı desteklemiyor.
Önce şarkıcı Metin Arolat, sahnede kalbinin durmasıyla 52 yaşında hayatını kaybetti. Ardından Avrupa Yakası’nda canlandırdığı Kubilay karakteriyle tanınan tiyatrocu Vural Çelik, evinde kalp krizi geçirerek 51 yaşında vefat etti. Son olarak ‘Ezel’ ve ‘Acı Hayat’ gibi projelerdeki rolleriyle tanınan oyuncu Tekin Temel, kalp krizi nedeniyle 56 yaşında yaşama veda etti. Son zamanlarda sanat dünyasından ünlü isimlerin yanı sıra pek çok kişinin genç yaşlarda hayatını kaybetmesi genç yaşta kalp krizlerinin neden bu denli sık duyulduğuna yönelik bir tartışma başlattı. Bazı kişiler bu konuyla ilgili stresli hayat şartları ve kötü beslenme gibi unsurlardan bahsederken, bazıları daKovid-19 aşılarını sorumlu tuttu. Yaşanan bu tartışma da Sağlık bakanlığı’nı bu konuda bir açıklama yapmaya yöneltti. Gençlerde kalp krizi ölümleriyle ilgili iddialara bilimsel yanıt veren Bakanlık, resmi verilerin söz konusu bu artışı desteklemediğini duyurdu.


“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri temel alınarak yapılan değerlendirmeye göre, 15-24, 25-34 ve 35-44 yaş gruplarında 2011-2023 yılları arasında Akut Miyokard Enfarktüsü (kalp krizi) nedeniyle ölüm oranlarında belirgin bir değişiklik olmadığı tespit edildi. Özellikle 45-54 yaş grubunda 2020-2021 yıllarında hafif bir artış gözlemlendiği belirtilirken, bu artışın 2017 yılı ve öncesindeki seviyelerden daha düşük olduğu ifade edildi. Ayrıca, 2022 ve 2023 yıllarında ise bu yaş grubunda kalp krizine bağlı ölümlerin son 10 yılın en düşük seviyesine gerilediği kaydedildi.”