

“GÖKTÜRK FİDANLIĞINDA BOTANİK PARK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTERİZ.”
Hazırlayan: Birsen Çelik
TEMA Eyüp İlçe Gönüllü Sorumlusu Emre Narin’le TEMA’nın Eyüp ve Göktürk özelinde yapacağı projeleri konuştuk. Narin, “Yakın zamanda hayata geçirilecek olan Göktürk Fidanlığı yürüyüş parkının içinde bir botanik park projesini TEMA gönüllüsü olarak hayata geçirmek isteriz.”
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Emre Narin, 10 senedir Göktürkteyiz. Burayı çok seviyoruz. Ankaralıyım, ODTÜ İşletme mezunuyum. Bilgi Üniversitesinde Hukuk, Şikago Üniversitesi’nde de Marketing masterı yaptım. 21 sene bilgi teknolojileri sektöründe çalıştım. İş deneyimim Koç Sistemle başladı, Oracle’la devam etti, sonra 15 yıl Microsoft’ta çalıştım, son iki senesinde de Telecity Group adında bir İngiliz şirketinde genel müdürlük yaptım. Şu an işletmeci olarak devam ediyorum.
TEMA’yla tanışmanız ne zaman oldu?
Geçen yıl TEMA’yla tanıştım. 40 yaşı geçip çocuklar olduktan sonra, hayata bencil bakmıyorsunuz sorumluluklarınız artıyor ve hayata, sonraki jenerasyona karşı yükümlülükleriniz olduğunu düşünüyorsunuz. Göktürk zaten yapı itibariyle doğa gelişiminin bir profili gibi. Burada hem iyi hem de kötü örnekleri görüyoruz. Hem yeşille iç içe çocuklarımızı büyütebiliyoruz, diğer yandan da buranın nasıl değiştirilebileceğini izleyebiliyorsunuz. Geçen sene başında bir sosyal sorumluluk projesinde yer almam gerektiğini düşündüm. TEMA’nın gönüllüsü oldum öncelikle. TEMA bir çok sivil toplum örgütüne kıyasla tarafsız ve doğaya yönelik çalışan bir kuruluş. Yaz başında Eyüp İlçe Temsilciliği için başvurdum. Temmuz ayında TEMA’nın Eyüp İlçe Gönüllü Sorumlusu oldum.
TEMA gönüllülerden ne yapmasını bekliyor?
Öncelikle gönüllü bir örgütlenme bekliyor. Çevre politikalarından, okul eğitim tarafından ufak bir örgüt yaratmanızı bekliyor. Biz de 5 kişilik küçük bir örgütlenme oluşturduk. Diğer beklentisi; diğer ilçelerle paslaşarak TEMA’nın yaptığı daha büyük etkinliklere katkı yapmanızı bekliyor. Mesala İstanbul çapında sulak alanlara bir faaliyet yapılacaksa, Eyüp’te bu konuda neler yapılıyor, ilçede konuyla ilgili sorun var mı bunlar için geri bildirim yapmanızı bekliyor.
TEMA’nın gönüllü sayısı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bu daha ilk senemiz ve Türkiye’deki gönüllü sayısını ve örgütlenme yapısına bakarak çok doğru noktada bir sivil toplum kuruluşu TEMA. Sadece 2014’te 46 bin yeni gönüllü katılmış 81 ilin tamamında il sorunlusu olarak 2400 kişi var ve örgütlenme güzel gelişmiş durumda ve bunlar hep gönüllülerden oluşuyor.
Feshane tarafı için kafamızda bazı düşünceler var, örneğin 365 gün duracak bir TEMA standı kurmak gibi; fakat daha bu proje niyet aşamasında. TEMA’nın profiline baktığınızda gönüllüler öğretmen orman mühendisi ve ziraatçilerden oluşuyor. O yüzden ben biraz beyaz yakalıların TEMA’yı bilmesi gibi bir misyon yükledim kendime. TEMA zaten bununla ilgili güzel bir uygulamayı hayata geçirdi. Altı kişi ve üstü şirketlerde “Bu işyeri TEMA Gönüllüsü Olmuştur” programı başlattı. Şirket altı kişilikse beş çalışanın, 250 kişilikse yüzde 70’inin üye olmasını bekliyor. Bunu şirketlere anlatmaya çalışıyorum.
TEMA gönüllüsü olmak için ne yapmak gerekiyor?
TEMA web sitesinden 25 yaş altı için 5 lira, üstü için 20 lira ödeyip üye olunabiliyor. Ama daha aktif rol almak istiyorsanız Eyüp için benimle görüşmeniz gerekiyor. Bu bölgede esas ihtiyacımız olan tüm Eyüp’ü kapsayabilmek yani Eyüp’ün diğer bölgelerinden insanların da bu projelere katılması. Bu yüzden benim mutlaka Alibeyköy’den de Eyüp Sultan’dan da insanlara ulaşabilmem gerekiyor. Konuyla ilgili orman mühendisleri, ziraatçiler gibi işin bilimsel tarafını bilen insanların bize ulaşıp gönüllülüklerini Eyüp özelinde göstermesinde fayda var.
Göktürk’teki fidanlık projesine TEMA olarak katılmayı düşünüyor musunuz?
Proje çok güzel. Bölge halkının ve firmaların katkısıyla projenin geliştirilecek olması etkileyici. Ben de TEMA olarak projede yer almayı tabii ki çok isterim. Aslında buna benzer projeler hızlıca hayata geçirilebilir. Örneğin TEMA’nın kurucularından Nihat Gökyiğit’in eşinin Ataşehir’de yaptığı bir Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı var. Burası biraz da bilimsel amaçlı kurulan bir yer. Eğitenleri eğitip öğrencilerine çevre konusunda daha bilinçli eğitim vermeleri sağlanıyor. Bunun küçük bir izdüşümünü Göktürk’teki bu projede uygulayabiliriz. Tamamen TEMA’nın koordinasyonuyla, buranın kontrolünde olacak şekilde ayarlanabilir.
TEMA’yla yaptığınız somut çalışmalarınız neler?
TEMA’nın çok güzel eğitim programları var. Minik TEMA, yavru TEMA, genç TEMA gibi programları var. Bu programlarla sene başında talep eden okullarda ki bir parantez açmakta fayda var. Bulunduğumuz Göktürk- Kemerburgaz bölgesi Eyüp ilçesinin çok küçük bir kısmını temsil ediyor. Benim amaçlarımdan biri Eyüp Sultan, Alibeyköy ve ilçenin diğer tüm bölgelerine TEMA’yı anlatabilmekti. Bu yüzden okul seçiminde Kemerburgaz, Alibeyköy ve Eyüp Sultan’dan birer okul belirledik ve bu okullar minik TEMA programının parçası oldular. Bu okullara belli kitler gönderiliyor, hocalar her hafta bu eğitim kitleriyle ders veriyor ve yıl sonunda bu sınıflar TEMA’dan sertifika alıyor, çevreyle ilgili bilgilenmiş oluyor. Bunları koordine ediyoruz.
Üç hafta önce sulak alanlar gezisi yaptık. Terkos’un Çatalca tarafına gittik. Oradaki kuşları inceledik. Hatta çok avcıyla karşılaştık, birlikte gittiğimiz hocalar bize buradaki avcıların çok az kalmış kuş türlerini vurduğunu anlattı. Aslında avın yasaklandığı bir bölge orası.
TEMA Eylül Ekim gibi meşe palamudu toplama etkinliği yapıyor. Okullardan çocuklar geliyor ve Belgrad’da daha ne olduklarını bilmedikleri meşe palamutlarını öğreniyor ve toplanıyor.
Ayrıca biz Eyüp ve Göktürk özelinde neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Bununla ilgili Başkanımızla da görüşeceğim kendisine bir randevu talebim var. TEMA’yla Eyüp Belediyesi ne yapabilir onu anlamamız lazım.
Şu an topraklarımız ne durumda?
Türkiye tüm Avrupa’nın sahip olduğundan fazla çeşit hayvan ve bitkiye sahip. Burası o anlamda enteresan bir coğrafya ve korunmayı çok hakediyor.
Ama ülke genelinde toprak kaybı devam ediyor. TEMA şehirlerdeki toprak kurullarının doğal üyesi. Dolayısıyla o şehirde atılacak bir büyük adımda TEMA’nın söyleyeceği söz hakkı var. Fakat şuna dikkat çekmek lazım ki İstanbul bu mevzuda da farklı bir şehir. İstanbul’da yapılacak bir yatırım, uygulama ya da bir karar İstanbul’un yalnızca belli noktasını etkileyebiliyor. Ama Anadolu’da bir şehir için TEMA bir uygulama yaptığında tüm şehre etki edebiliyor. Yani toprak kurulunda TEMA’nın Anadolu’daki bir şehir için vereceği onay veya red çok daha etkili durumda. İstanbul’daki projelerin çoğu şehrin değil Türkiye’nin projesi. Dolayısıyla TEMA o konuda il veya ilçeden çok direkt TEMA olarak açıklamalar yapmayı tercih ediyor. Örneğim üçüncü köprünün bu şehre etkisini tarafsız bir gözle değerlendirme şansını TEMA size veriyor. En azından gönüllü olduğunuzda projelere tarafsız gözle bakabiliyorsunuz, bir farkındalık kazandırıyor.
Ulaşmak isteyenler için bilgilerinizi öğrenebilir miyiz?
(Maille atılacakmış) TEMA’nın web sitesi TEMA.org.tr ve insanlar buradaki örgüt yapısı kısmından yetkililere ulaşabiliyor.
Çocuklarımıza düzgün bir dünya bırakmak için neler yapmamız gerek?
Kendimizi bilinçlendireceğiz öncelikle. Mümkün olduğunca az tüketmekte, dikkatli tüketmekte fayda var. İnsanların çevreyle ilgili bilinçlenmesi ve bu konuda örgütlenmesi gerekiyor.
Dünyanın her yanında çevre konusunda kötü örnekler var ve ülkemizde de bizler ümitsizliğe kapılmak yerine durumuiyileştirebilecek çözümler sunmalıyız.
EMRE NARİN
Tema İstanbul ili Eyüp İlçe Gönüllü Sorumlusu
www.tema.org.tr/ gonullumuzolun
TEMA HAKKINDA
TEMA’nın (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) varoluş nedeni, yaşama yani toprağa sahip çıkmak, korumaktır. Ülkemiz yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Oysa yaşam üreten bir cm toprağın oluşması binlerce yıl sürüyor. Toprak kaybetmeyi göze alamayacağımız kadar kıymetli bir varlık. Bize aşımızı, işimizi, sanayimize hammaddeyi toprak sağlıyor. Eğer toprağımızı kaybedersek hayatımızı da kaybederiz. Bu bilinçle, 11 Eylül 1992’de Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit tarafından kurulan TEMA Vakfı, ülkemizin çevre alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşudur.
Ben Nasıl Çözümün Parçası Olabilirim?
Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalarına katılarak
Aldığınız her kararın doğaya olumlu veya olumsuz etkisi olduğunu unutmayın
Yakınınızdaki sulak alanları keşfedin!
Sürdürülebilir balıkçılığı destekleyin
Organik gıda ürünlerini tercih edin
Bahçeniz varsa evsel atıklardan kompost yapın
Bitmiş pilleri geri dönüşüm kutusuna atarak
Tarımsal ilaç kullanmayıp, organik yöntemlerle yerel tohumları kullanarak üretim yaparak
Sulak alanlara toplu ziyaretler yaparak
Sulak alan çevre temizliği yapıp öncesi ve sonrası arasındaki farkı ortaya koyan fotoğraflar çekerek, farkındalık çalışmaları hazırlayarak
Banyoda daha az zaman geçirerek
Plastik ve kağıt atıklarınızı geri dönüştürerek, yeniden kullanarak
.a